Aj keď nepatríte k milovníkom kávy, iste viete, že existujú dva druhy kávových zŕn – arabica a robusta. Aké sú ich vlastnosti? Pestuje sa častejšie arabica alebo robusta? Ktorá káva má výraznejšiu chuť a ktorá obsahuje viac kofeínu? Poďme sa na tie základné rozdiely spoločne pozrieť a ujasnite si, ktorá kvalitná zrnková káva je pre vás tá pravá.
Arabica má výbornú chuť a príjemnú arómu
Pri výbere kávy sa môžete rozhodnúť, po akom druhu siahnete. Arabica tvorí viac ako 75 % celosvetovej produkcie kávy, aj napriek tomu, že nie je vôbec ľahké ju vypestovať. Kávovník arabský vyžaduje miernu klímu, teploty okolo 20 ° C a niekedy môže začať plodiť až po šiestich rokoch. Avšak toto čakanie sa oplatí, pretože výsledkom je potom kvalitná zrnková káva, ktorá je v predaji v obchode a vy si ju môžete pomlieť podľa svojej potreby. Chuť arabicy je bohatá a je možné v nej cítiť stopy ovocia, čokolády, ale aj kvetov.
Robusta vám zvýši hladinu kofeínu
Robusta je síce menej rozšírená, ale rozhodne po nej siahnite v prípade, keď potrebujete zdroj kofeín, obsahuje ho totiž dvakrát až trikrát viac ako arabica. Kávovník robusta je oveľa jednoduchší na pestovanie a je tiež odolnejší voči chorobám a škodcom. Chuť kávy robusta je horká, vďaka čomu je ľahko rozpoznateľná.
Chcete blend?
Ak ste na vážkach s výberom, siahnite po zmesi arabicy a robusty, takzvanom blende. Pomer tejto zmesi býva 80:20 alebo 70:30, pričom väčšia časť obsahu je tvorená arabicou. Robusta totiž slúži najmä na harmonizáciu chuti.
Doprajte si šálku aromatickej, krémovej, silnej a výbornej kávy, po ktorej si budete pripadať nepremožiteľní. Výber typu kávy prispôsobte svojim preferenciám. Arabica má bohatšiu arómu i chuť, avšak robusta vám poskytne väčší zdroj kofeínu a poteší tých z vás, ktorí milujú horké chute.