Vajcia ako symbol Veľkej noci. Ako ich správne vyberať a skladovať?

Kraslice čiže zdobené vajcia sú odjakživa symbolom Veľkej noci a poťažmo aj prichádzajúceho teplého obdobia, ktorého sa všetci už istoiste nemôžeme dočkať. Viete ale, prečo sú vajíčka znamením jari, kde ich nakupovať, ako ich skladovať a ako dlho vydržia čerstvé?

Tradícia zdobenia vajíčok sa k nám dostala z Rímskej ríše. Ľudia si totiž už v predbiblickej dobe vysvetľovali vznik života legendou o obrovskom vajci, ktoré vyšlo z „božských úst“. A na základe tejto myšlienky potom dostalo vajcia aj svoj význam – znak plodnosti a hojnosti. Roľníci vraj zakopávali čerstvé vajcia pred prvým zaoraním pôdy. To, aby im priniesla bohatú úrodu. Dávala sa dokonca aj zomrelým do hrobu na ich poslednú cestu, symbolicky ich mala vyprevadiť medzi starým a novým životom. Vajcia totiž predstavovalo dušu, ktorá sa potom pomyselne vypustí z tvrdej škrupiny.

Vajíčka a Veľká noc
Zvyk konzumovať vajíčka počas jarných sviatkov pravdepodobne súvisel s pôstom, ktorý tradičným sviatostiam predchádzal a pri ktorom sa vajcia jesť nesmela. Preto ľudia netrpezlivo čakali, kým pôstna doba skončí. Zároveň – rovnako ako za pohanských čias – aj v prípade kresťanských sviatkov symbolizovali vajcia nový život a nádej, ktoré mali súvisieť so zmŕtvychvstaním Ježiša. Farbenie vajíčok má potom históriu dlhšiu, než je Veľká noc. Pôvodne sa takto totiž odlišovala tá uvarená od čerstvých.

Kam pre tie najlepšie?
Kvalita vajec je jednoducho závislá na kvalite života sliepky. Pokiaľ teda budete chcieť, aby vaše vajíčka boli naozaj hodnotné, odporúčame pre nich vyraziť na biofarmu. Zvieratá tu totiž žijú v prirodzených podmienkach. Samozrejmosťou je možnosť voľného pohybu vonku, sliepky môžu podľa ľubovôle hrabať, popoliť sa a svoj jedálniček obohatiť o nejakú tú dážďovku, čerstvú trávu či bylinku, čo sa následne odráža na krásnej farbe žĺtka.

Na jar navyše na farme nájdete množstvo mláďat, ako sú kuriatka, jahniatka i kozľatá, a tak so sebou môžete vziať aj deti a urobiť si prima rodinný výlet. Spojíte tak príjemné s užitočným. Vajíčka v bio kvalite zoženiete samozrejme aj v supermarkete, vždy ale dbajte na správne značenie. Tá z ekologického chovu musí byť vždy označená číslicou „0“ a na obale potom nesmú chýbať logá biolistu a biozebry.

Aká je trvanlivosť?
Hoci sa s vajcami stretávame takmer denne, v trvanlivosti tejto pochúťky sa vlastne toľko nevyznáme. V chladničke nám mnohokrát zostanú pomerne dlho a my potom premietame nad tým, kedy je ten najvyšší čas vajíčko spotrebovať, alebo či ho už rovno vyhodiť. Za ideálnu dobu, počas ktorej vajcia skladovať, sa považujú dva, maximálne tri týždne. Nevyplatí sa preto kupovať tzv. do zásoby. Zárukou čerstvosti je aj nákup od lokálnych dodávateľov. A ako spoznáte, že je vajcia skutočne čerstvé? Jednoducho! Platí totiž, že čím je vajíčko staršie, tým je žĺtok tekutejší a je ťažké ho od bielka oddeliť.

Pozor na uskladnenie
Vajcia skladujte špičkou dole, ideálne v chladničke pri piatich až ôsmich stupňoch. Nesvedčia im výrazné zmeny teploty, pri ktorých sa často tvoria plesne. Preto dvierka chladničky rozhodne nebudú tou správnou voľbou na umiestnenie. Tiež sa odporúča vajíčka vytiahnuť z chladničky asi o pol hodiny až hodinu skôr, ako ich začnete pripravovať. Budú tak mať menší teplotný šok. A pozor! Nikdy vajcia neumývajte

Latest articles

Similar articles

Subscribe to our newsletter

Instagram